Ajankohtaista

Rintamamiestalon ilmanvaihto – 5 suurinta virhettä ja ratkaisut

Rintamamiestalon ilmanvaihto – 5 suurinta virhettä ja ratkaisut

Rintamamiestalot ovat osa meille kaikille rakasta suomalaista rakennusperintöä, mutta niiden ilmanvaihto aiheuttaa monesti kysymyksiä ja haasteita.

Talojen alkuperäinen ilmanvaihto on usein riittämätön nykyaikaisiin tarpeisiin. Myöskin vuosikymmenten aikana taloon tehdyt remontit ja laajennukset vaikuttavat ilmanvaihdon toimivuuteen.

Nämä voivat johtaa sisäilmaongelmiin, asumismukavuuden heikkenemiseen ja talon rakenteiden vaurioitumiseen.

Tässä artikkelissa käsittelemme rintamamiestalon ilmanvaihdon tyypillisiä ongelmia ja ratkaisuja niihin, jotta talosi sisäilma pysyy raikkaana ja terveellisenä.

Mikä on rintamamiestalo?

Rintamamiestaloja on Suomessa arviolta noin 150 000. Rintamamiestalot ovat tyypillisesti sotien jälkeen 1940- ja 1950-luvuilla rakennettuja taloja, jotka suunniteltiin alun perin nopeaksi ja edulliseksi ratkaisuksi asuntopulaan.

Rintamamiestalot, eli tuttavallisesti "rintsikat", ovat usein 1,5-kerroksisia puurakennuksia, joiden keskelle on muurattu suuri savupiippu. Ja juuri savupiippu onkin rintamamiestalon ilmanvaihdon kannalta mielenkiintoinen, sillä juuri se toimii talon ilmanvaihdon "sydämenä​".

Tyypillisesti rintamamiestaloissa on usein käytetty luonnonmateriaaleja, kuten sahanpurua tai kutterinlastua eristeenä, ja monissa on kellari osittain maanpinnan alapuolella

Painovoimainen ilmanvaihto - näin se toimii

Rintamamiestalon ilmanvaihto

Rintamamiestaloissa on painovoimainen ilmanvaihto. Sen ilmanvaihto perustuu siis talon sisä- ja ulkoilman lämpötilaeron vaikutuksesta syntyvään hormi- eli savupiippuvaikutukseen.

Yksinkertaisesti kyse on siitä, että kylmä ilma laskeutuu kiinteistössä alas ja lämmin ilma nousee ylös. Tällöin talon rintamamiestalon savupiippu (hormi) on ilman virtauksen keskiössä, kun asunnon lämmin ilma poistuu sitä kautta katolle.

Korvausilma tulee taloon ideaalitilanteessa korvausilmaventtiileistä. Useasti niiden määrä on kuitenkin rintamamiestaloissa liian vähäinen, jolloin korvausilmaa tulee rakenteista ja vuotokohdista.

Rintamamiestalon ilmanvaihtoon vaikuttaa lämpötilojen lisäksi tuulen voimakkuuden aikaansaamat ilman paine-erot. Tuulisella säällä ilma siis vaihtuu tehokkaammin esim. ikkunoiden kautta.

Rintamamiestalon ilmanvaihto - tyypilliset ongelmat ja niiden ratkaisut

Rintamamiestalon ilmanvaihdon tyypilliset ongelmat

Monesti rintamamiestalojen asukkaat ovat sitä mieltä, että "talo hengittää" ja ilmanvaihto toimii, vaikka talon korvausilma tulee ulkoa sisätiloihin rakenteiden ja rakennevuotojen läpi.

Näin sisäilmaan tulee epäpuhtauksia, eikä puhdasta korvausilmaa tule sisätiloihin riittävästi.

Suurin ongelma rintamamiestalojen ilmanvaihdossa onkin se, ettei niissä ole tarpeeksi korvausilmaventtiilejä. Usein ne puuttuvat kokonaan asuinhuoneista. Sisätiloissa ilma vaihtuu siis huonosti.

Tämä voidaan korjata helposti asentamalla rintamamiestaloon korvausilmaventtiilit. Lisäksi huonekohtaisilla ilmanvaihtolaitteilla voidaan tehostaa huonekohtaista ilmanvaihtoa, ja varmistaa, että ilma vaihtuu ja pysyy hyvänä kaikkina vuodenaikoina.

Kokemuksemme mukaan kaikkein parhaaseen lopputulokseen päästään huonekohtaisilla ilmanvaihtolaitteilla, joissa on mukana lämmön talteenotto. Lämmön talteen otto tuo asuinmukavuuden lisäksi lisää energiatehokkuutta rintamamiestaloon.

 

5 suurinta virhettä, joihin olemme törmänneet

Vuosikymmenten aikana olemme törmänneet rintamamiestalojen ilmanvaihdossa esimerkiksi alla lueteltuihin teknisiin ongelmiin.

Jos tunnistat rintamamiestalossasi jonkin alla luetelluista ongelmista, tilaa sisäilma-ammattilainen maksuttomalle tarkastuskäynnille tästä!

      1. Huippuimurilla on haluttu tehostaa poistuvaa ilmaa
        • Menneinä vuosikymmeninä moneen rintamamiestaloon asennettiin huippuimuri poistoilmaa varten. Samalla ei kuitenkaan muistettu huolehtia korvausilman määrästä, jonka seurauksena imuri “repii” korvausilman rakenteiden välistä.
      2. Korvausilmaventtiilejä on liian vähän
        • Rintamamiestalon huoneissa (mm. makuuhuoneet ja oleskelutilat) ei ole riittävästi toimivia korvausilmaventtiilejä. Tästä johtuen korvausilma on liian vähäistä, sisäilman laatu voi olla huono ja raskas sekä ilmanvaihto on epätasapainoinen.
      3. Hormit on tukittu
        • Rintamamiestaloissa on usein poistettu käytöstä vanhoja pönttöuuneja, takkoja ja uuneja. Koska rintamamiestalon keskellä kulkeva hormisto on keskeinen asia talon ilmanvaihdon kannalta, huonontaa tämä ilmanvaihtoa.
      4. Rintamamiestalo on remontoitu väärin
        • Vanhoissa taloissa voi usein vetää ja lämpötila voi kylmään aikaan olla matala. Tätä on joskus korjattu lisäeristyksillä ja tiivistyksillä sekä poistamalla ja peittämällä ilmanvaihtoventtiilejä.
      5. Väliovet ovat liian tiiviit
        • Vanhojen talojen väliovissa on usein kynnys ja ovet ovat liian tiiviitä, mikä haittaa ilmanvaihtoa. Ilma ei siis kierrä talossa oikein.

 

Remonttien mukanaan tuomat haasteet

Rintamamiestalot ovat kokeneet noin 70-80-ikävuotensa aikana monenlaisia, kunakin vuosikymmenenä pinnalla olleita, remontteja. Vaikka remontoinnin tarkoitus on aina parantaa rakennusta, voivat ne vaikuttaa sisäilman laatuun joskus myös huonontavasti.

Sisäilman laatuun huonontavasti vaikuttavia remontteja ovat muun muassa:

      • Vanhojen ikkunoiden tilalle on vaihdettu tiiviimmät ikkunat
      • Rintamamiestalosta on poistettu tai tukittu korvausilmaventtiilejä
      • Eristyksiä on lisätty ja taloa on tiivistetty
      • Talon hormistoa on tukittu, kun puutulisijan tilalle on tullut sähköisiä helloja.
      • Sisälle on rakennettu saunoja ja suihkuja, joka on lisännyt ilman kosteutta.
      • Uusia tiloja (esim. kellari, ullakot) on otettu asuinkäyttöön, joka vaikuttaa tilojen ilmanvaihdon tarpeisiin.
      • Taloon on saatettu rakentaa uusia osia ja lisäsiipiä.

Tällaiset remontit vaikuttavat sisäilmaan ja tarvittavan korvausilman määrään. Monesti remonteissa kuitenkin unohtuu ilmanvaihdon näkökulma, joka olisi tärkeä huomioida.

Jos epäilet, että rintamamiestalosi remontit ovat vaikuttaneet sisäilman laatuun, tilaa sisäilma-ammattilainen maksuttomalle tarkistuskäynnille!

Millaiset merkit kertovat rintamamiestalon huonosta ilmanvaihdosta?

Harva meistä on rakennusalan ammattilainen, mutta kaikki me tunnistamme merkkejä, jotka kielivät huonosta ilmanvaihdosta.

Näitä ovat yleisesti ainakin:

      • Huoneilma on raskasta tai tunkkaista
      • Kylmillä keleillä on monesti vedon tunnetta
      • Sisäilmassa tuntuu hajuja
      • Sisäilma on kosteaa
      • Lämpimällä säällä ilma tuntuu vaihtuvan huonosti

Ratkaisut rintamamiestalon ilmanvaihdon parantamiseen

Rintamamiestalon ilmanvaihdon parantaminen kannattaa, sillä se vaikuttaa niin talon kuin asukkaidenkin terveyteen.

Korjaustoimenpiteitä suunnitellessa tulee huomioida, että ilmanvaihtoa parannetaan ensisijaisesti painovoimaiseen ilmanvaihtoon soveltuvilla menetelmillä.

Tämä on hyvä uutinen remontoijalle.

Sinun ei siis kannata päätäpahkaa asentamaan kallista koneellista ilmanvaihtoa, vaan voit päästä remontissasi paljon halvemmalla.

      1. Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen
        • Lisää korvausilmaventtiilejä kaikkiin makuu- ja oleskelutiloihin. Venttiilien tulee olla säädettäviä, jotta niiden kautta tulevaa ilmamäärää voidaan hallita vuodenajan ja sääolosuhteiden mukaan​.
        • Poista tukokset ilmahormeista ja varmista, että savupiippu ja muut poistohormit ovat auki ja toimivat oikein​.
      1. Ilmanvaihdon muuttaminen osittain koneelliseksi
        • Huonekohtaiset ilmanvaihtokoneet on suunniteltu juuri rintamamiestalon tyyppisiin kohteisiin. Ne ovat kustannustehokkaita ja yhdistävät niin koneellisen poiston ja lämmöntalteenoton, mikä vähentää energiankulutusta ja parantaa asumismukavuutta​.
        • Asenna koneellinen poistoilmanvaihto, kuten huippuimuri tai talotuuletin, joka voi auttaa tehostamaan ilmanvaihtoa erityisesti kosteissa tiloissa ja kesäaikana, jolloin painovoimainen ilmanvaihto toimii heikommin​. Muista riittävä korvausilma!

Rintamamiestalon kellarin ilmanvaihto

Rintamamiestalon kellarin ilmanvaihto on erityisen tärkeä, sillä kellaritilat ovat usein alttiita kosteudelle ja huonolle ilmanvaihdolle, mikä voi johtaa sisäilmaongelmiin ja jopa homeen muodostumiseen.

Monesti rintamamiestalon kellariin on saatettu myös myöhemmässä vaiheessa rakentaa sauna tai kylpytilat. Tämä lisää tietysti kosteuden määrää kellaritilassa.

Alkuperäisissä rintamamiestaloissa kellareiden ilmanvaihto on usein hoidettu painovoimaisesti, mutta tämä järjestelmä ei välttämättä ole riittävä nykyaikaisiin tarpeisiin.

 

Tyypilliset kellarin ilmanvaihdon ongelmat

      1. Kosteuden kertyminen
          • Kellarissa voi olla riittämätön ilmanvaihto, jolloin kosteus ei poistu tehokkaasti. Tämä voi johtaa kondensaatioon, joka puolestaan aiheuttaa rakenteiden kostumista ja homeen muodostumista​.
      2. Ilmanvaihtohormien puute tai tukkeutuminen
          • Joissakin rintamamiestaloissa kellarin ilmanvaihtohormit ovat tukkeutuneet tai poistettu käytöstä, mikä vähentää ilman vaihtumista ja lisää kosteuden riskiä​.
      3. Ilmanvaihdon puute asuinkerrokseen
        • Kellarikerroksesta ei ole riittävästi ilmanvaihtoa asuinkerroksiin, mikä voi aiheuttaa ilman liikkumattomuuden ja tunkkaisuuden leviämisen talon muihin osiin​.

Rintamamiestalon kellarin ilmanvaihto paranee samoin konstein kuin muidenkin tilojen:

      1. Lisää korvausilmaventtiilejä kellaritiloihin
      2. Poista tukokset hormeista ja paranna poistoventtiilejä
      3. Muuta kellarin ilmanvaihtoa osin koneelliseksi

Miksi rintamamiestalon ilmanvaihto kannattaa laittaa kuntoon?

Tehokkaasti ja oikein toimiva ilmanvaihto auttaa niin rintamamiestaloa kuin sen asukkaitakin pysymään terveinä.

      • Rintamamiestalon rakenteet pysyvät kunnossa ja mahdollisilta suuremmilta ongelmilta voidaan välttyä
      • Talon arvo nousee, kun ilmanvaihto on kunnossa
      • Raikkaan sisäilman myötä nukut paremmin
      • Epämiellyttävät hajut ja tunkkaisuus poistuvat
      • Asukkaiden olo paranee - et kärsi sisäilmasta johtuvasta tukkoisuudesta, päänsäryistä, nuhasta jne.
      • Asumismukavuus nousee - vedon tunne vähenee ja lämpötila on tasaisempi

Miten aloittaa rintamamiestalon ilmanvaihdon parantaminen?

Rintamamiestalon ilmanvaihdon päivittäminen nykyaikaan ei ole pitkä tai vaivalloinen projekti.

Tyypillisesti teemme ilmanvaihdon korjauksen alle päivässä, eikä se vaikuta asumiseesi millään tavoin, jos muutaman huonekalun siirtämistä ei lasketa.

Helpoin tapa päästä vauhtiin, on tilata sisäilma-ammattilaisemme tekemä maksuton tutkimus. Sisäilmatutkimuksesta saat kaiken tarvitsemasi tiedon, jonka avulla, miten edetä asiassa.

Maksuton sisäilmatutkimus sisältää:

      1. Rintamamiestalon ilmanvaihtojärjestelmän nykytilan tutkimus
      2. Huoneilman hiilidioksidipitoisuuden mittaus
      3. Sisäilman kosteuden mittaus
      4. Rakenteiden ilmavuotojen kartoitus
      5. Tarvittaessa radon-mittaus

Saat tutkimuksen pohjalta korjausehdotuksen ja kustannuslaskelman sisäilman laadun korjaamisesta.