Tunnetko itsesi kotona usein väsyneeksi tai pahoinvoivaksi? Tuntuuko, että keskittymiskyky on huono tai olo muutenkin tunkkainen? Kyseessä voi olla liian hiilidioksidipitoinen huoneilma.
Sisäilman laatu vaikuttaa merkittävästi terveyteen ja hyvinvointiin. Yksi keskeinen tekijä ilmanlaadun arvioinnissa on hiilidioksidipitoisuus. Hyvä hiilidioksipitoisuus sisätiloissa on alle 700 ppm.
Jos sisätiloissa ei ole riittävää ilmanvaihtoa huoneilman hiilidioksiditasot voivat nousta nopeasti, mikä vaikuttaa heikentävästi terveyteen ja viihtyvyyteen.
Tutustu alta tarkemmin, mitä sisäilman hiilidioksidipitoisuudesta, sen oireista ja parannuskeinoista kannattaa tietää!
Mitä on hiilidioksidi (CO2)?
Hiilidioksidi (CO2) on ilmakehässä luonnollisesti esiintyvä, väritön ja hajuton kaasu, jota syntyy luonnollisesti, kun hengitämme ulos ilmaa.
Sen pitoisuus on huomattavasti korkeampi sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä ja heikko ilmankierto.
Se on luonnollinen hengityksen sivutuote, joka voi kerääntyä liiallisena tiloihin, joissa ilma ei kierrä riittävän hyvin. Tällöin ilma monesti tuntuu tunkkaiselta.
Mittayksikkö, jota käytetään kuvaamaan hyvin pienten aineiden pitoisuuksia, on ppm (Parts Per Million). Tällä mitataan esimerkiksi kaasujen määrää ilmassa tai epäpuhtauksien pitoisuuksia nesteissä.
Yksinkertaisimmillaan ppm tarkoittaa miljoonasosaa. Yksi ppm vastaa yhtä osaa miljoonasta osasta jostakin.
Hiilidioksidipitoisuus sisäilman laadun mittarina
Sisäilman hiilidioksidi on peräisin kahdesta lähteestä:
- noin puolet ulkoilmasta
- sekä puolet ihmisen uloshengitysilmasta.
Jos ilma ei vaihdu tilassa tarpeeksi tehokkaasti, hengityksen kautta syntyy sisätiloihin moninkertainen määrä hiilidioksidia ulkoilman tasoon nähden.
Kun hiilidioksidin määrä nousee riittävän korkeaksi, se alkaa vaikuttamaan ihmiseen aiheuttaen mm.:
- kohonnutta hengitystiheyttä,
- tunkkaisuuden tunnetta,
- väsymystä,
- päänsärkyä sekä
- vireyden alenemista.
Hiilidioksidipitoisuus antaa tärkeää tietoa ilmanvaihdon tehokkuudesta ja riittävyydestä. Korkea pitoisuus viittaa liian usein riittämättömään ilmanvaihtoon, mikä voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia sekä asumismukavuuteen vaikuttavia ongelmia. Hillidioksidipitoisuuden noustessa vähenee happipitoisuus sisätiloissa, mikä heikentää merkittävästi ilmanlaatua.
Pitoisuudet ovat tärkeä sisäilman laadun mittari, koska ne heijastavat tehokkaasti tilan ilman vaihtuvuuden tasoa ja myös ihmisten hyvinvointia.
Hiilidioksidipitoisuudella on vaikutusta mm. seuraaviin:
- Ilman vaihtuvuus
- Hiilidioksidipitoisuuden kasvu viittaa siihen, että tilassa ei ole tarpeeksi ilmanvaihtoa. Hengittäessämme tuotamme hiilidioksidia, jonka pitäisi poistua tilasta ilmanvaihdon avulla. Jos pitoisuus on korkea, kertoo se myös siitä, ettei ilma kierrä tilassa riittävästi.
- Terveysvaikutukset
- Korkeat hiilidioksiditasot voivat aiheuttaa väsymystä, keskittymisvaikeuksia, päänsärkyä ja pahoinvointia. Pitoisuuden noustessa yli 1000 ppm voivat nämä oireet pahentua merkittävästi.
- Unen laatu
- Makuuhuoneissa yön aikana syntyvät liian korkeat lukemat vaikuttavat unen laatuun aiheuttaen levotonta unta sekä väsymystä seuraavana päivänä.
- Rakennusten energiatehokkuus
- Hiilidioksidipitoisuutta voidaan käyttää arvioimaan rakennusten energiatehokkuutta. Tehokas oikein toteutettu ilmanvaihto vähentää CO2-tasoja ilman tarpeetonta energiankulutusta.
Hiilidioksiditasojen enimmäismäärät
Hiilidioksidi on yksi harvoista sisäilman epäpuhtauksista joiden enimmäispitoisuudesta on Suomessa tehty viranomaispäätös.
Viranomaispäätöksen mukaan alle 1500 ppm (cm3/m3) pitoisuuksia hiilidioksidissa pidetään tyydyttävinä. Mikäli tasot nousevat tätä korkeammaksi, voidaan rakennus määrätä asumiskieltoon!
Sisäilmaluokitusten mukaiset hiilidioksiditasojen enimmäismäärät ovat:
- Sisäilmastoluokka S1
700 ppm, luokitus: hyvä
- Sisäilmastoluokka S2
900 ppm, luokitus: kohtuullinen
- Sisäilmastoluokka S3
1200 ppm, luokitus: tyydyttävä
Terveydelliset vaikutukset
Huoneilman korkeiden hiilidioksidipitoisuuksien vaikutukset näkyvät ensisijaisesti keskittymiskyvyn laskuna ja epämukavuuden tunteena.
Kun hiilidioksidia on liian paljon sisäilmassa, oireet ovat monesti tällaisia:
- päänsärky
- huonovointisuus
- väsymys ja uupumus
- hengityksen vaikeutuminen
- keskittymiskyvyn heikentyminen
- tunkkainen olo
Pitkäaikainen altistuminen korkeille sisäilman hiilidioksidipitoisuuksille voi heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa myös vakavampia terveysongelmia, kuten hengitysongelmia ja unen laadun heikkenemistä.
Haluatko selvittää kotisi sisäilman maksuttomalla tutkimuksella?
Tilaa sisäilma-asiantuntijamme kotiisi tekemään maksuton sisäilmatutkimus. Tutkimuksessa selvitämme mm. kotisi rakennevuodot sekä sisäilman kosteus- ja hiilidioksidiarvot. Saat myös selkeän suunnitelman, kuinka edetä mahdollisen remontin kanssa.
Mistä korkea hiilidioksidipitoisuus johtuu?
Korkea hiilidioksidipitoisuus asuinrakennuksen sisäilmassa johtuu pääasiassa ilmanvaihdon puutteesta tai sen riittämättömyydestä.
Asuinrakennuksissa hengitetty ilma kerää hiilidioksidia, ja jos tiloissa ei ole riittävästi tuuletusta tai ilmanvaihtojärjestelmä ei toimi kunnolla, tasot nousevat nopeasti korkeaksi.
Yleisimmät syyt korkeaan hiilidioksidipitoisuuteen
Listasimme tähän alle yleisimmät syyt jotka voivat johtaa korkeaan hiilidioksidipitoisuuteen asuinhuoneistossa:
- Puutteellinen ilmanvaihto
- Jos ilmanvaihto on suunniteltu huonosti tai sitä ei ole riittävästi käytössä, hiilidioksidia ei saada poistumaan tilasta tarpeeksi tehokkaasti. Tämä on erityisen yleistä vanhoissa rakennuksissa joissa koneellinen ratkaisu voi olla riittämätön tai painovoimainen ilmavirtaus ei toimi kunnolla.
- Ihmisten määrä suhteessa tilan kokoon
- Mitä enemmän ihmisiä oleskelee tilassa, sitä nopeammin hiilidioksidipitoisuus pääsee nousemaan. Esimerkkinä pienet asunnot tai huoneet joissa on paljon ihmisiä, hiilidioksidipitoisuus voi nousta nopeasti, kuten esimerkiksi makuuhuoneissa yöaikaan.
- Suljetut ikkunat ja ovet
- Liian tiiviit ikkunat ja ovet estävät luonnollisen ilmankierron mikä lisää hiilidioksidin kertymistä tilaan. Talvisaikaan, kun ikkunoita ei usein avata voi tämä olla erityisen merkittävä syy.
- Energiatehokkuusremontit
- Monet asuinrakennukset on remontoitu jälkikäteen tiiviiksi energiatehokkuuden parantamiseksi, mutta tämä voi vähentää ilman vaihtuvuutta jolloin hiilidioksidi kerääntyy helpommin.
- Ilmanvaihtokanavien toimimattomuus
- Ilmanvaihtojärjestelmän huoltamattomuus tai ilmanvaihtokanavien tukokset estävät ilman vaihtumisen ja hiilidioksidin poistumisen oikein.
Mitä tehdä, jos talossasi on korkea hiilidioksidipitoisuus?
Hiilidioksidipitoisuutta voi vähentää asuinrakennuksessa useilla eri tavoilla.
Tärkeintä on parantaa sisäilman vaihtuvuutta ja huolehtia siitä, että ulkoilman puhdasta ilmaa pääsee sisään ja huoneen ilma vaihtuu tehokkaasti. Tässä muutamia keinoja:
- Paranna ilmanvaihtoa
- Varmista, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii tehokkaasti ja on asianmukaisesti mitoitettu tilojen tarpeisiin.
- Avaa ikkunat säännöllisesti
- Ulkoilman sisään tuominen ikkunoiden kautta voi merkittävästi vähentää hiilidioksiditasoja erityisesti sen aikana kun huoneessa on paljon ihmisiä.
- Asenna ilmalämpöpumppu tai ilmanvaihtolaite
- Näiden avulla voidaan varmistaa ilmavirran vaihtuvuus ja suodattaa epäpuhtauksia tehokkaasti pois tilasta.
- Vältä tilojen yliasuttamista
- Suuri ihmismäärä pienissä tiloissa saa aikaan nopeaa hiilidioksidin nousua, joten vältä liiallista oleskelua ahtaissa huoneissa.
- Vihersisustaminen
- Tietyt viherkasvit voivat auttaa parantamaan ilmanlaatua sitomalla ja vapauttamalla happea.
- Hiilidioksidimittarin käyttö
- Tämä auttaa seuraamaan huoneilman laatua ja toimimaan tilanteen mukaan esimerkiksi avaamalla ikkunat tai käynnistämällä ilmastointilaitteet tarpeen vaatiessa.
- Maksuton sisäilmatutkimus
- Asiantuntijan tutkimuksella saat tarkat mittaustulokset kotisi sisäilman laadusta sekä lisää tietoa sen vaikutuksista kotiisi ja sen asukkaisiin. Lisäksi saat ratkaisuehdotukset mahdollisiin sisäilman hiilidioksidi-ongelmiin. Autamme mielellämme sinua kotisi sisäilma-asioissa. Pyydä asiantuntijamme tekemään maksuton sisäilmatutkimus tästä!
- Paranna ilmanvaihtoa
Näillä keinoilla voit pitää sisäilman hiilidioksidipitoisuuden terveellisellä tasolla ja parantaa samalla asumismukavuutta.
Hiilidioksidipitoisuuden mittaamisen tärkeys
Hiilidioksidipitoisuuden mittaaminen sisätiloissa auttaa arvioimaan ilmanvaihdon tehokkuutta. CO2-mittari on yksinkertainen tapa seurata sisäilman laatua.
Nykyään on saatavilla useita eri mittareita, jotka antavat reaaliaikaisen lukeman sisätilojen hiilidioksidipitoisuuksista ja auttavat arvioimaan, milloin on tarpeen tuulettaa tiloja.
Tämä on erityisen tärkeää:
- rakennuksissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä
- sekä varsinkin, jos rakennukseen on tehty elinkaarensa aikana laajennuksia tai tiivistyksiä sekä muita energiatehokkuutta parantavia remontteja.
Ennen mittarin hankintaa on kuitenkin parempi varmistaa ammattilaiselta mitkä ovat syynä hiilidioksidipitoisuuksien korkeille lukemille.
Haluatko selvittää, voisiko kotonasi olla parempi sisäilma?
Kodin ilmanvaihdon tutkiminen ja päivittäminen nykyaikaan ei ole pitkä tai vaivalloinen projekti.
Helpoin tapa päästä vauhtiin, on tilata sisäilma-ammattilaisemme tekemä maksuton tutkimus. Sisäilmatutkimuksesta saat kaiken tarvitsemasi tiedon, jonka avulla, miten edetä asiassa.
Maksuton sisäilmatutkimus sisältää:
- Kodin ilmanvaihtojärjestelmän nykytilan tutkimus
- Huoneilman hiilidioksidipitoisuuden mittaus
- Sisäilman kosteuden mittaus
- Rakenteiden ilmavuotojen kartoitus
- Tarvittaessa radon-mittaus
Saat tutkimuksen pohjalta korjausehdotuksen ja kustannuslaskelman sisäilman laadun korjaamisesta.