Monelle meistä on tuttua, kun kodin ikkunoiden sisäpintoihin kertyy huurua tai pyykit eivät tahdo millään kuivua sisällä.
Kyse on usein siitä, että kodin sisäilman kosteus ei ole optimaalisella tasolla.
Sisäilman kosteus vaikuttaa niin kodin kuin asukkaidenkin terveyteen. Siksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Kodin sisäilman suhteellinen kosteus tulisi olla noin 20-70 %.
Lue tästä artikkelista lisää alla luetelluista teemoista liittyen sisäilman kosteuteen.
Sisällysluettelo
Kostea sisäilma ja kuiva sisäilma
Kodin sisäilma voi olla liian kuivaa tai kosteaa. Näistä kahdesta liian suuri ilmankosteus on vakavampi ongelma.
Liian kostea sisäilma lisää kodin rakenteiden ja pintamateriaalien kosteutta, joka tekee niistä potentiaalisen kasvualustan muun muassa mikrobeille ja homeelle. Nämä puolestaan voivat altistaa asukkaat sairauksille tai pahentaa allergioita.
Liian kuiva sisäilma voi olla ongelma lähinnä talvisin. Sisäilma voi kuivua, kun kodin lämmitys kuivattaa ilmaa tai jos tilaa ei ole lämmitetty kunnolla. Kuiva sisäilma voi aiheuttaa puisille rakenteille halkeilua ja asukkaille ihon kuivumista. Se lisää usein myös pölyn määrää, joka saattaa pahentaa allergia- tai astmaoireita, ärsyttää hengityselimiä sekä lisätä virusinfektioiden riskiä.
Mikä vaikuttaa sisäilman kosteuteen?
Sisäilman kosteuteen vaikuttaa useita tekijöitä, joista tärkeimpiä ovat
- kodin ilmanvaihto
- vuodenajat
- kodin toiminnot
- lämmitysratkaisut
- kasvit ja ihmiset
Ymmärtämällä näiden tekijöiden merkityksen voit tehokkaasti säädellä ja ylläpitää terveellistä kosteustasapainoa sisäilmassa.
1. Kodin ilmanvaihto
Ilmanvaihto on ratkaiseva tekijä sisäilman kosteuden hallinnassa. Hyvin toimiva ilmanvaihto poistaa ylimääräisen kosteuden sisältä ja tuo sisään raikasta ilmaa, mikä pitää kosteustason tasapainossa.
Jos ilmanvaihto on riittämätön tai puutteellinen, kosteus voi jäädä sisäilmaan, mikä lisää riskiä homeongelmille ja kosteuden tiivistymiselle ikkunoihin ja seiniin.
Erityisesti vanhemmissa taloissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto, riittämätön korvausilma voi johtaa korkeisiin kosteustasoihin.
2. Vuodenajat
Vuodenajat vaikuttavat merkittävästi sisäilman kosteuteen.
Talvella kylmä ulkoilma on kuivaa, ja kun lämmitämme kotia, se kuivattaa sisäilmaa entisestään. Tämä voi aiheuttaa kuivan sisäilman ongelmia, kuten limakalvojen ja ihon kuivumista.
Kesällä, erityisesti sateisina ja kosteina päivinä, ulkoilman kosteus on korkea, ja tämä voi johtaa sisäilman kosteustason nousuun, mikä voi lisätä homeen muodostumisen riskiä, jos ilmanvaihto ei ole riittävä.
3. Kodin toiminnot
Arkipäiväiset toiminnot, kuten ruoanlaitto (varsinkin ilman liesituuletinta), pyykinpesu, saunominen ja suihkussa käyminen, lisäävät merkittävästi sisäilman kosteutta.
Yhdestä kuivatettavasta pyykkierästä voi haihtua jopa useita litroja vettä sisäilmaan. Jos kosteus ei pääse poistumaan tehokkaasti ilmanvaihdon avulla, se voi tiivistyä talon rakenteisiin ja aiheuttaa vahinkoja ajan myötä.
4. Kodin lämmitysjärjestelmät
Lämmitysjärjestelmät vaikuttavat myös sisäilman kosteuteen. Esimerkiksi lattialämmitys ja lämpöpumput voivat kuivattaa ilmaa entisestään talvella, kun taas tulisijan käyttö parantaa ilmanvaihtoa ja auttaa poistamaan ylimääräistä kosteutta.
5. Kasvien ja ihmisten vaikutus
Myös kasvit ja ihmiset vaikuttavat sisäilman kosteuteen. Kasvit haihduttavat vettä lehtiensä kautta, ja ne voivat lisätä sisäilman kosteutta pienemmissä tiloissa. Samoin ihmiset vapauttavat kosteutta hengityksen ja hikoilun kautta, mikä erityisesti voi korostua asunnoissa, joissa on paljon asukkaita.
Miten tunnistaa, onko kotona liian kostea sisäilma?
Helppo tapa tunnistaa ja todentaa oman kodin sisäilman kosteus, on hankkia kotiin kosteusmittari. Se näyttää helposti ilman suhteellisen kosteuden. Kosteusmittari ei myöskään ole investointina kallis, vaan maksaa arviolta 5 eurosta 20 euroon. Se on helppo myös asentaa itse.
Liian kostean sisäilman voi havaita myös aistinvaraisesti. Seuraavat asiat saattavat kieliä liian kosteasta sisäilmasta ja ilmanvaihdon puutteista:
- Ikkunoiden sisäpintojen huurtuminen
- Huonosti kuivuvat pyykit
- Tunkkainen haju kotona
- Kosteusvaurioiden tai mahdollisen homeen merkit
- Pitkään kosteana pysyvä kylpyhuone
- Huonosti kuivuvat pyykit
Jos tunnistat näitä merkkejä, on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, jottei kostea sisäilma altista kotia tai sen asukkaita isommille ongelmille.
Haluatko selvittää kotisi sisäilman kosteuteen liittyvät riskit?
Tilaa sisäilma-asiantuntijamme kotiisi tekemään maksuton sisäilmatutkimus. Tutkimuksessa selvitämme mm. kotisi rakennevuodot sekä sisäilman kosteus- ja hiilidioksidiarvot. Saat myös selkeän suunnitelman, kuinka edetä mahdollisen remontin kanssa.
Hyvä sisäilman kosteus
Sisäilman suhteellinen kosteus olisi hyvä pitää noin 20–70 prosentin välillä - tällöin sisäilman kosteus on kodissa hyvällä tasolla.
Tämä sisäilman kosteuden taso on hyvä sekä ihmisten terveyden että rakennusten rakenteiden kannalta. Liian korkea kosteus voi johtaa homeongelmiin, kun taas liian kuiva ilma voi aiheuttaa hengitystieoireita ja vaurioittaa puisia rakenteita.
Ilman ja sisäilman kosteus vaihtelee suuresti vuodenaikojen mukaan.
Sisäilman kosteus - mikä taso on hyvä?
Hyvä sisäilman kosteus: 20-70 %
Ihanteellinen sisäilman kosteus: 40-60 %
Sisäilman kosteus talvella: 20-40 %
Sisäilman kosteus kesällä: 50-70 %
Sisäilman kosteus talvella
Ilmankosteus ulkona ja sisällä laskee talvella. Ilmankosteus voi kovilla pakkasjaksoilla olla jopa alle 20 %.
Sopiva sisäilman suhteellinen kosteus on talvella 20-40 %.
Yleensä talvisin ongelmana on sisäilman kuivuus. Kuiva sisäilma aiheuttaa usein esim. hengitystieoireita tai puisten rakenteiden vaurioitumista. Sisäilman kuivuuteen talvella voi vaikuttaa itse esimerkiksi käyttämällä ilmankostutinta ja säätämällä lämmitystä hieman pienemmälle. Muista kuitenkin pitää ilmankostutin puhtaana, sillä likaisena se voi levittää huoneilmaan mikrobeja.
Ilmankosteuden kannalta sisäilman lämpötilan tulisi olla noin 18–24-astetta. Eri huoneissa on hyvä olla eri lämpötilat - kylpyhuoneessa korkeampi, makuuhuoneissa matalampi. Korkea sisälämpötila lisää huoneilman kuivuutta.
Vaarallisempaa on kuitenkin, jos talvella sisäilman kosteus on yli 40 %. Tämä voi aiheuttaa sen, että liika kosteus tiivistyy kodin kylmiin pintoihin (ikkunat tms.) ja kodin rakenteisiin, joka voi tuottaa vakavampia sisäilmaongelmia.
Liian kostea sisäilma talvella johtuu usein huonosti toimivasta ilmanvaihdosta. Asia kannattaa korjata, jotta mahdollisilta suuremmilta sisäilmaongelmilta jatkossa vältytään.
Jos haluat selvittää kotisi sisäilman kosteuteen liittyvät riskit, tilaa sisäilma-ammattilainen maksuttomalle tarkistuskäynnille!
Sisäilman kosteus kesällä
Ilmankosteus ulkona ja sisällä nousee kesällä. Ilmankosteus voi lämpiminä sadepäivinä olla jopa yli 70 %.
Sopiva sisäilman kosteus kesällä on 50-70 %.
Kesäisin ei ole tavatonta, että ilmankosteus sisällä nousee hetkittäin yli 70 %. Jos ilmankosteus on kuitenkin yleisesti melkein tai yli 70 %, voi se aiheuttaa talon asukkaille ja rakenteille vakavia ongelmia, kuten mikrobi- ja homevaurioita.
Liian kostea sisäilma kielii usein ilmanvaihdon ongelmista. Asia kannattaa korjata, jotta mahdollisilta suuremmilta sisäilmaongelmilta jatkossa vältytään.
Kuinka pitää huoneilman kosteus oikealla tasolla?
Monesti sisäilman pitkäaikaisen liiallisen kosteuden tai kuivuuden syy liittyy puutteelliseen ilmanvaihtoon - ilma ei kierrä hyvin, korvausilmaa ei tule riittävästi tai kostea ilma ei poistu oikein. Tällöin kannattaa kartoittaa oman kodin ilmanvaihdon tila ja toimenpiteet, joilla sitä voidaan parantaa.
Jos haluat selvittää kotisi sisäilman kosteuteen liittyvät riskit, tilaa sisäilma-ammattilainen maksuttomalle tarkistuskäynnille!
Voit kuitenkin myös omilla toiminnoillasi vaikuttaa kodin sisäilman kosteuteen. Tässä muutamia tapoja:
- Pidä kodin lämpötila sopivana - hyvä huonelämpötila on 18–24-astetta.
- Kylpyhuoneissa lämpötila kannattaa pitää korkeampana kuin esim. makuuhuoneissa.
- Kuivaa pyykit ulkona tai käytä kuivausrumpua
- Käytä liesituuletinta aina ruoanlaiton aikana
- Avaa ikkunat hetkellisesti päivittäin ilmanvaihdon tehostamiseksi
- Varmista, että kylpyhuoneessa on riittävä ilmanvaihto
- Tarkista, ettei alapohjaan tai ullakolle pääse kosteutta rakenteiden kautta
- Pidä kodin lämpötila sopivana - hyvä huonelämpötila on 18–24-astetta.
Ilmanvaihdon parantaminen ja kosteusongelmien ehkäisy
Ilmanvaihdon tehostaminen on tehokkain tapa hallita sisäilman kosteutta.
Hyvin toimiva ilmanvaihtojärjestelmä varmistaa, että kosteus pääsee ulos eikä kerry sisätiloihin. Näin voit parantaa ilmanvaihtoa:
- Lisää korvausilmaventtiilejä, jos ilmanvaihto ei ole riittävä
- Hanki huonekohtaiset ilmanvaihtokoneet, jotka huolehtivat, että ilma kiertää oikein myös lämpimillä ilmoilla, kun painovoimainen ilmanvaihto ei toimi
- Pidä poistoilmaventtiilit puhtaina ja varmista, että ne toimivat tehokkaasti
- Käytä lämmöntalteenotolla varustettua ilmanvaihtokonetta, joka pitää sisäilman raikkaana ja sopivan kosteana
Haluatko selvittää ja ratkaista kosteusongelmat kotona?
Helpoin tapa selvittää kotisi sisäilman ja ilmanvaihdon nykytila on tilata sisäilma-ammattilaisemme tekemä maksuton tutkimus. Sisäilmatutkimuksesta saat kaiken tarvitsemasi tiedon, jonka avulla tiedät, miten edetä asiassa.
Maksuton sisäilmatutkimus sisältää:
- Kodin ilmanvaihtojärjestelmän nykytilan tutkimus
- Huoneilman hiilidioksidipitoisuuden mittaus
- Sisäilman kosteuden mittaus
- Rakenteiden ilmavuotojen kartoitus
- Tarvittaessa radon-mittaus
Saat tutkimuksen pohjalta korjausehdotuksen ja kustannuslaskelman sisäilman laadun korjaamisesta.