Ajankohtaista

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimainen ilmanvaihto, riittämätön ilmanvaihto ja huono sisäilma

Mietityttääkö, miten painovoimaista ilmanvaihtoa voisi parantaa ja tehostaa? Miten painovoimaisen ilmanvaihdon muuttaminen koneelliseksi tapahtuu?

Painovoimainen ilmanvaihto oli 1980-luvulle saakka talojen yleisin ilmanvaihtojärjestelmä. Onko painovoimainen ilmanvaihto ollut riittävä alun perinkään, siitä voimme olla montaa mieltä, mutta nykypäivänä painovoimainen ilmanvaihto ei ole ilmanvaihdon määräyksiä täyttävä.

Vanhoja taloja joudutaan myös aika ajoin remontoimaan, mikä aiheuttaa monenlaisia muutoksia talon rakenteisiin ja heikentää ilmanvaihdon toimivuutta entisestään.

Myös eri vuodenajat vaikuttavat painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaan. Talvella ja kovalla tuulella ilmanvaihto voi toimia liiankin tehokkaasti, kun taas kesällä painovoimainen ilmanvaihto ei meinaa toimia ollenkaan. Vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen voi olla tällöin ajankohtainen asia.

Kuinka painovoimainen ilmanvaihto toimii?

Painovoimainen eli luonnonmukainen ilmanvaihto perustuu yksinkertaisiin luonnonlakeihin – lämmin ilma nousee ylöspäin, viileä ilma laskeutuu alaspäin. Korvausilma eli viileämpi ilma kulkee halitusti sisään korvausilmaventtiilien kautta ja lämmin ilma poistuu poistokanavien kautta. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisätilojen lämpötilaeroihin sekä myös tuulen aiheuttamiin paine-eroihin.

Painovoimaisen ilmanvaihdon yleisimmät ongelmat ja oireet

Painovoimainen ilmanvaihto toimii hyvin silloin, kun talon tulisijoja lämmitetään paljon ja sisällä on riittävästi korvausilmaventtiileitä. Tällöin uuneista syntyvä veto huolehtii poistoilmanvaihdosta ja korvausilma pääsee kulkemaan korvausilmaventtiileiden kautta ulos.

Ongelmia kuitenkin syntyy, kun tulisijoja ei polteta päivittäin, talossa ei ole huomioitu tarpeeksi korvaus- eli tuloilmaa tai taloa on remontoitu.

Vedon tunne

Vanhoissa taloissa, joissa on käytössä painovoimainen ilmanvaihto, on vedon tunne hyvin yleinen. Vetoon voi olla useita syitä, mutta yleisimpiä ovat riittämätön määrä korvausilmaventtiileitä tai liian suurella teholla toimiva poistoilmanvaihto. Ilmanvaihto ei siis ole tasapainossa.

Sisäilman epäpuhtaudet

Toisinaan korvausilmaventtiileitä voi olla talossa riittävästi, mutta ne ovat niin vanhoja, että niiden suodatusluokat eivät enää riitä. Vanhat korvausilmaventtiilit eivät suodata kaikkia epäpuhtauksia pois, jolloin sisään kantautuu ulkoilmasta esimerkiksi siitepölyä ja sisäilman laatu heikkenee.

Ilma ei vaihdu

Vähäinen tulisijojen poltto ja tyyni sää heikentävät painovoimaisen ilmanvaihdon toimivuutta ja ilma ei pääse vaihtumaan koko asunnossa. Ilmanvaihdon pitäisi toimia ympäri vuorokauden ja käytännössä tulisijoja pitäisi polttaa joka päivä, jotta painovoimainen ilmanvaihto olisi toimiva ratkaisu. Harva kuitenkaan kesähelteillä haluaa laittaa takkaan tulet loimuamaan.

Tuulettaminen

Joudutko avaamaan kodissasi ikkunoita ja / tai ovia, koska ilma ei vaihdu? Tämä voi hetkellisesti tuntua hyvältä ratkaisulta, mutta käytännössä asunnon ilmanvaihto muuttuu tällöin entistäkin hallitsemattomammaksi. Myös sää vaikuttaa tuuletukseen – jos ulkona on tyyntä, ei ilma vaihdu sen enempää, vaikka ikkunat olisivatkin auki. Pakkassäällä taas kotisi lämpö haihtuu tuulettamisen myötä harakoille, mikä ei ole kovin kustannustehokasta.

Painovoimainen ilmanvaihto ja tuulettaminen

Talon tiivistäminen

Kun kodeissa on viime vuosina uusittu ikkunoita, lisätty eristeitä ja tiivistetty rakenteita, on vetoisuus ehkä poistunut ja energiankulutus pienentynyt, mutta painovoimaisen ilmanvaihdon korvausilman vaje on kasvanut sekä yleinen toiminta heikentynyt. Jos korvausilmaa ei tule enää riittävästi talon tiivistämisen myötä, voi ongelmia syntyä nopeasti.

Monissa kodin toiminnoissa syntyy lisäksi runsaasti kosteutta. Kosteus säilyy puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi huoneistossa pitkään ja voi aiheuttaa homevaurioita.

Ratkaisemme ilmanvaihto-ongelmasi

Huonosta sisäilmasta ei pidä kärsiä! Painovoimainen ilmanvaihto ei ole riittävä ja on aika ryhtyä toimiin ennen kuin on liian myöhäistä.

Me Suomen ilmanvaihtosaneerauksella hoidamme kotiisi hallitun, huonekohtaisen hengittävän ilmanvaihdon. Tulo- ja poistoilmanvaihto on järjestetty niin, että ilmanvaihto on tasapainossa ja kodista poistuvasta ilmasta otetaan talteen myös lämpö, jolla taas voidaan lämmittää ulkoa tuleva raikas ilma sopivan lämpöiseksi.

Aiemmin rakenteiden, esimerkiksi ikkunankarmien välistä tullut veto vähenee, kun ilma pääsee tulemaan hallitusti oikeita reittejä pitkin. Kaikki asentamamme laiteyksiköt toimivat langattomasti keskenään, jolloin ilmanvaihto pysyy aina tasapainossa.

Huomaat hyödyt heti

Raikkaan sisäilman huomaa välittömästi! Jos olet taistellut pitkään riittämättömän ilmanvaihdon ja muiden sisäilmaongelmien kanssa, tulet huomaamaan heti, kun kodissasi pystyy taas hengittämään.

Raikas sisäilma helpottaa unen laatua ja tulet nukkumaan yösi paremmin. Jos sinulla on ollut jatkuvaa väsymystä, päänsärkyä tai kurkun karheutta, puhdas sisäilma vähentää oireitasi merkittävästi!

Siksi suosittelemmekin kaikkia tarkistuttamaan kotinsa sisäilman – hengitämmehän ilmaa keskimäärin 15 000 litraa vuorokaudessa, josta yli 90 % on sisäilmaa. Siksi terveellisellä sisäilmalla on väliä!

Maksuton sisäilmatutkimus

Varaa nyt maksuton sisäilmakartoitus, niin kartoitetaan kotisi sisäilman laatu ja hoidetaan yhdessä sisäilma kuntoon!