Sisäilman vaikutukset terveyteen
Terveellinen sisäilma on kuin puhdas juomavesi – yhtä tärkeää
Terveellinen sisäilma on ihmiselle jokseenkin yhtä tärkeä kuin puhdas juomavesi. Esimerkiksi lämpötila ja kosteus vaikuttavat sisäilman laatuun. Terveellinen sisäilma ehkäisee luonnollisesti allergioita ja sairauksia. Ilman muiden epäpuhtauksien lisäksi myös terveydelle vaarallinen radon voi muodostua ongelmaksi, joka tulisi korjata mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Jos epäpuhtaudet tulevat sisäilmaan rakennusmateriaaleista, pääasialliset toimenpiteet ovat tehostaa ilmanvaihtoa, estää korvausilman kulkeutuminen rakenteiden kautta, pinnoittaa rakenteet sisätilaan päin tiiviin kalvon muodostavilla pinnoitteilla sekä tiivistää rakenteiden läpiviennit ja saumakohdat.

Jokaisella on oikeus puhtaaseen sisäilmaan
Hyvän ilmanvaihdon toiminta

Huonon sisäilman vaikutukset viihtyvyyteen ja ilmapiiriin
- tunkkaisuus ja epämiellyttävät hajut
- vedon tunne ja liian alhainen lämpötila
- liian korkea lämpötila
- kuiva ilma
- ilman epäpuhtaudet
Huono sisäilma aiheuttaa ja pahentaa pitkäaikaisia sairauksia
- hengitystieinfektiot
- allerginen nuha, astma ja silmän sidekalvontulehdus
- keuhkosyöpä
- homepölykeuhko ja muut keuhkosairaudet
Sisäilmaongelmien aiheuttama lisääntynyt oireilu
- nuha ja yskä
- kurkun karheus ja äänen pettäminen
- hengenahdistus
- silmien ärsytys, punoitus ja kutina
- yleinen uupumus, väsymys ja sydänoireet
- päänsärky, lämpöily ja kuumeinen olo
- iho-oireet
- niveloireet ja puutumiset
Miksi alkuperäinen ilmanvaihto ei riitä?
Asumismukavuutta ja kodin kuntoa lisäävät remontit sekä muuttuneet elintavat vaikuttavat sisäilman laatuun usein heikentävästi, jos kyseessä on pelkästään painovoimainen ilmanvaihto. Kodin sisäilman laatuun vaikuttavat ilmanvaihtoratkaisut, rakennuksen sijainti, rakennustapa, rakennusmateriaalit, elintavat ja sääolot.
- Onko taloon lisätty lämpöeristeitä? Lisäeristämisen yhteydessä talon tiiviys on parantunut ja ilmavuodot pienentyneet oleellisesti.
- Onko ikkunat vaihdettu? Nykyaikaisten ikkunoiden ilmavuodot ovat ratkaisevasti pienempiä.
- Ovatko elintavat muuttuneet? Kotiin kohdistunut kosteusrasitus on moninkertaistunut suihkun käytön ja pyykin pesun lisäännyttyä.
- Onko lämmitysjärjestelmä remontoitu? Päivittäinen puulämmitys / takka vaihtaa ilmaa tehokkaasti hormin kautta. Jos puulämmitys on jäänyt pois, ilmanvaihto ei toimi enää suunnitellulla tavalla.
- Onko tehty pintaremontti? Pintoihin on saatettu vaihtaa esimerkiksi hengittämätön tapetti.

On hyvin todennäköistä, ettei alkuperäinen painovoimainen ilmanvaihto enää ole tehtäviensä tasalla. Kodin sisäilma on mahdollista saada kuntoon nopeastikin pienillä sekä edullisilla kodin ja ilmanvaihdon korjauksilla.