Ajankohtaista

Painovoimainen ilmanvaihto – miten se toimii ja miten tehostaa sen toimintaa?

Painovoimainen ilmanvaihto, riittämätön ilmanvaihto ja huono sisäilma

Painovoimainen ilmanvaihto on monelle vanhassa rakennuksessa asuvalle tuttu asia. Se onkin ollut aina 1980-luvulle saakka talojen yleisin ilmanvaihtojärjestelmä.

Mutta onko painovoimainen ilmanvaihto oikeastaan koskaan ollut riittävä ratkaisu?

Se on hyvä ja perusteltu kysymys. Nykyajasta tarkasteltuna totuus nimittäin on, ettei painovoimainen ilmanvaihto yksistään täytä tämän päivän ilmanvaihdon määräyksiä ja standardeja.

Kodin puutteellinen painovoimainen ilmanvaihto voikin näyttäytyä usein kosteutena (pyykit eivät kuivu), tunkkaisena ja seisovana sisäilmana tai vedon tunteena.

Näistä ongelmista ei kuitenkaan tarvitse kärsiä. Kodin painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan nimittäin tehostaa. Se ei myöskään ole erityisen hankalaa tai edes kallista.

Tutustu tästä artikkelistamme painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaan, sen haasteisiin sekä tehostamiseen.

Yleistä painovoimaisesta ilmanvaihdosta

Yleistä painovoimaisesta ilmanvaihdosta

Monessa suomalaisessa kodissa on painovoimainen ilmanvaihto. Se onkin ollut yleisesti käytössä suomalaisissa rakennuksissa 1900-luvun alkupuolelta aina 1980-luvulle saakka.

Tuohon aikaan rakennukset eivät olleet yhtä tiiviitä kuin nykyään, ja ilma pääsi luonnollisesti vaihtumaan taloissa ikkunanrakojen ja muiden pienten aukkojen kautta.

Painovoimainen ilmanvaihto perustui ja perustuu yhä yksinkertaiseen periaatteeseen:

      • lämmin ilma nousee ylöspäin ja poistuu talosta savupiippujen tai poistohormien kautta

      • samalla ulkoa tulevaa korvausilmaa virtaa sisään korvausilmaventtiilien tai ikkunanrakojen kautta.

Tämä järjestelmä on toiminut kohtuullisen hyvin menneisyydessä, mutta vanhojen talojen remontointi on monesti aiheuttanut muutoksia talon rakenteisiin, joka on heikentänyt ilmanvaihdon toimivuutta entisestään.

      • kotien tiivistysratkaisut ovat muuttuneet (mm. tiiviimmät ikkunat)

      • 1970-luvun energiakriisin jälkeisissä remonteissa koteja ja korvausilmaventtiileitä on saatettu tilkitä

      • rakennusten käyttötavat ovat muuttuneet (mm. kylpyhuoneet ja saunat yleistyneet ja kasvaneet)

Näiden asioiden vuoksi painovoimaista ilmanvaihtoa tulisi usein tehostaa, jotta sisäilman laatu ja asumismukavuus säilyvät.

Myös eri vuodenajat vaikuttavat painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaan. Talvella ja kovalla tuulella ilmanvaihto voi toimia liiankin tehokkaasti, kun taas kesällä painovoimainen ilmanvaihto ei meinaa toimia ollenkaan. Vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen voi olla tällöin ajankohtainen asia.

Painovoimainen ilmanvaihto - näin se toimii

Miten painovoimainen ilmanvaihto toimii?

Painovoimainen eli luonnonmukainen ilmanvaihto perustuu yksinkertaisiin luonnonlakeihin – lämmin ilma nousee ylöspäin, viileä ilma laskeutuu alaspäin.

Painovoimainen ilmanvaihto hyödyntää siis luonnollisia lämpötila- ja paine-eroja.

Kun talon sisäilma on lämpimämpää kuin ulkoilma, lämmin ilma nousee ja poistuu talosta hormien kautta. Tämän alipaineen vaikutuksesta viileämpi ulkoilma virtaa sisään korvausilmaventtiileistä tai ikkunoiden raoista, korvaten poistuvan ilman.

Korvausilmaventtiilit ovat tärkeä osa painovoimaista ilmanvaihtoa, sillä niiden kautta sisään tuleva ilma varmistaa ilmanvaihdon toimivuuden.

Venttiilit sijoitetaan yleensä oleskelutiloihin, kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneisiin, ja niiden määrä ja huolto ovat avainasemassa ilmanvaihdon tehokkuuden kannalta.

Painovoimainen ilmavaihto: Korvausilman kulku asunnossa

Ilmanvaihto kokonaisuutena

Kuten edellä jo hieman esittelimme, ilmanvaihto on kokonaisuus, jonka osaset ovat:

      • tuloilma (ulkoilma, korvausilma)

      • siirtoilma

      • poistoilma

Tuloilma

Tuloilmanvaihdon arkoitus on tuoda puhdasta ilmaa sisälle ulkoa.

Tuloilma tuodaan useinmiten oleskelutiloihin, kuten olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin. Näissä tiloissa pitäisikin aina olle asennettuna korvausilmaventtiilit. Jos näitä venttiileitä on liian vähän tai niiden säätö on virheellinen, kotiin voi muodostua alipaine.

Alipaine ei aiheuta pelkästään vedon tunnetta, vaan vakavampana ongelmana on, että korvausilma saattaa kulkeutua sisälle ikkunanraoista, rakenteiden läpi, viemäreistä tai muista mahdollisista reiteistä. Tämä voi johtaa kosteuden kertymiseen rakenteisiin. Lisäksi tällainen ilma ei ole suodatettua, mikä tarkoittaa, että haitallisia mikrobeja ja pölyä voi päätyä huoneilmaan.

Poistoilmanvaihto

Poistoilmanvaihdon tarkoitus on siirtää kosteutta ja epäpuhtauksia pois sisätiloista poistoventtiilien kautta.

Poistoilma poistuu kiinteistöstä useinmiten "likaisten tilojen", kuten WC:n, kylpyhuoneen ja keittiön kautta.

Nykyiset asumistottumukset ja vedenkäytön lisääntyminen kotitalouksissa ovat kasvattaneet talojen kosteuskuormaa. Yksi yleisimmistä ongelmista on, että poistoilmaventtiilit eivät pysty poistamaan riittävästi ilmaa ulos. Joissakin tapauksissa venttiilit voivat lakata toimimasta kokonaan tai toimia väärään suuntaan, jolloin ne tuovat sisään kylmää ulkoilmaa tai epäpuhtauksia putkistoista.

Siirtoilmanvaihto

Siirtoilmanvaihdon tarkoitus on saada ilma liikkumaan vapaasti huoneiden välillä ja poistumaan lopulta ulos poistoventtiilien kautta.

Tämän mahdollistamiseksi väliovien ja lattian väliin tulisi jättää 15–20 millimetrin raot. Mikäli rakoja ei ole, voidaan asentaa siirtoilmasäleikköjä huoneiden välille, jotta ilma pääsee liikkumaan esteettä.

Korvausilma ja sen merkitys

Korvausilma ja sen merkitys

Korvausilma tarkoittaa taloon sisään virtaavaa ulkoilmaa, joka korvaa poistuvan ilman.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilma on ratkaisevan tärkeää ilmanvaihdon toiminnalle. Jos korvausilmaventtiilit ovat tukossa tai niitä ei ole riittävästi, ilma ei vaihdu kunnolla. Tämä taas voi johtaa tunkkaiseen sisäilmaan ja terveydellisiin ongelmiin.

Ilman riittävää korvausilman saantia ilmanvaihto ei toimi, ja sen seurauksena voi syntyä vakavia sisäilmaongelmia, kuten kosteuden kertymistä, homeen muodostumista ja huonoa ilmanlaatua. Siksi on tärkeää varmistaa, että korvausilmaventtiilit ovat auki ja puhtaat.

Millaisia ongelmia painovoimaisessa ilmanvaihdossa on?

Millaisia ongelmia painovoimaisessa ilmanvaihdossa on?

Painovoimainen ilmanvaihto pelaa hyvin silloin, kun talon tulisijoja lämmitetään paljon ja sisällä on riittävästi korvausilmaventtiileitä. Tällöin uuneista syntyvä veto huolehtii poistoilmanvaihdosta ja korvausilma pääsee kulkemaan korvausilmaventtiileiden kautta ulos.

Ongelmia kuitenkin syntyy, kun:

      • tulisijoja ei polteta päivittäin,

      • talossa ei ole huomioitu tarpeeksi korvaus- eli tuloilmaa tai

      • taloa on remontoitu.

Painovoimaisen ilmanvaihdon ongelmat johtuvatkin usein rakennuksen tiivistämisestä tai puutteellisesta huollosta.

Esimerkiksi ikkunoiden ja ovien tiivistäminen voi estää ilman luonnollisen virtauksen, mikä heikentää ilmanvaihtoa. Myös vanhojen talojen rakenteet, joita ei ole suunniteltu nykyisten tiivistysstandardien mukaan, voivat kärsiä ilmanvaihdon puutteista.

Yleisin ongelma on korvausilmaventtiilien puute tai niiden tukkeutuminen. Ilman riittävää korvausilmavirtausta ilma ei vaihdu tehokkaasti, ja seurauksena voi olla epämiellyttävä sisäilma ja terveysongelmat.

Yleisiä ongelmia tällaisissa tapauksissa ovat:

Tunkkainen ilma

      • Riittämätön ilmanvaihto voi johtaa siihen, että ilma ei vaihdu kunnolla. Tämä voi johtua esim. korvausilmaventtiilien puutteesta tai tukkeutumisesta.

Hajuhaitat ja ilman epäpuhtaudet

      • Huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa ilmiön, jossa korvausilma kulkeutuu kiinteistöön vääristä paikoista, kuten alapohjan tai rakenteiden läpi. Tällöin huoneilmaan saattaa kulkeutua pienhiukkasia ja hajuja.

      • Toisinaan korvausilmaventtiileitä voi olla talossa riittävästi, mutta ne ovat niin vanhoja, että niiden suodatusluokat eivät enää riitä. Vanhat korvausilmaventtiilit eivät suodata kaikkia epäpuhtauksia pois, jolloin sisään kantautuu ulkoilmasta esimerkiksi siitepölyä ja sisäilman laatu heikkenee.

Vedontunne ja epätasainen ilmankierto

      • Vanhoissa taloissa, joissa on käytössä painovoimainen ilmanvaihto, on vedon tunne hyvin yleinen. Tällöin korvausilman virtaus voi olla liian voimakas tai suoraan lattialle suuntautunut, mikä aiheuttaa epämiellyttävää vedon tunnetta.

      • Vetoon voi olla useita syitä, mutta yleisimpiä ovat riittämätön määrä korvausilmaventtiileitä tai liian suurella teholla toimiva poistoilmanvaihto. Ilmanvaihto ei siis ole tasapainossa.

Kosteusongelmat

      • Painovoimainen ilmanvaihto voi olla riittämätön poistamaan kosteutta kylpyhuoneista tai keittiöstä. Kosteus säilyy puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi huoneistossa pitkään ja voi aiheuttaa homevaurioita.

Heikko toiminta kesällä

      • Lämpimillä keleillä ulko- ja sisälämpötilan ero on pieni, mikä voi estää ilmanvaihdon toiminnan täysin.

Ilma ei vaihdu

      • Vähäinen tulisijojen poltto ja tyyni sää heikentävät painovoimaisen ilmanvaihdon toimivuutta ja ilma ei pääse vaihtumaan koko asunnossa. Ilmanvaihdon pitäisi toimia ympäri vuorokauden ja käytännössä tulisijoja pitäisi polttaa joka päivä, jotta painovoimainen ilmanvaihto olisi toimiva ratkaisu. Harva kuitenkaan kesähelteillä haluaa laittaa takkaan tulet loimuamaan.

Tuulettaminen

      • Joudutko avaamaan kodissasi ikkunoita ja / tai ovia, koska ilma ei vaihdu? Tämä voi hetkellisesti tuntua hyvältä ratkaisulta, mutta käytännössä asunnon ilmanvaihto muuttuu tällöin entistäkin hallitsemattomammaksi. Myös sää vaikuttaa tuuletukseen – jos ulkona on tyyntä, ei ilma vaihdu sen enempää, vaikka ikkunat olisivatkin auki. Pakkassäällä taas kotisi lämpö haihtuu tuulettamisen myötä harakoille, mikä ei ole kovin kustannustehokasta.

Talon tiivistäminen

      • Kun kodeissa on viime vuosina uusittu ikkunoita, lisätty eristeitä ja tiivistetty rakenteita, on vetoisuus ehkä poistunut ja energiankulutus pienentynyt, mutta painovoimaisen ilmanvaihdon korvausilman vaje on kasvanut sekä yleinen toiminta heikentynyt. Jos korvausilmaa ei tule enää riittävästi talon tiivistämisen myötä, voi ongelmia syntyä nopeasti.

 

Oletko havainnut yllä mainittuja ongelmia?

Mikäli painovoimaine nilmanvaihdo ja kodin sisäilma mietityttävät, me autamme mielellämme.

Pyydä asiantuntijamme tekemään maksuton sisäilmatutkimus, niin saat ratkaisuehdotuksen ja pitävän hinnan kotisi sisäilman parantamiselle.

Miksi toimiva ilmanvaihto on tärkeää?

Miksi toimiva ilmanvaihto on tärkeää?

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää sekä rakennuksen kunnon että asukkaiden terveyden kannalta.

Huono ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteusongelmia, jotka voivat johtaa homevaurioihin.

Terveydelliset vaikutukset, kuten hengitysvaikeudet ja allergiat, voivat pahentua huonon ilmanlaadun seurauksena.

Hyvin toimiva painovoimainen ilmanvaihto varmistaa, että huoneilma on raikas, terveellinen ja mukava.

Lue lisää sisäilman kosteudesta artikkelistamme: Sisäilman kosteus kotona – mikä on hyvä taso ja miten siihen pääsee?

Miten painovoimalla toimiva ilmanvaihtoa voi tehostaa?

Riittämättömästä ilmanvaihdosta ei tarvitse kärsiä. Painovoimalla toimivaa ilmanvaihtoa voikin parantaa eri tavoin.

Kodin ilmanvaihtoa kannattaa ajatellen kokonaisuutena. Kuinka siis varmistaa, että kodin ilmanvaihtokokonaisuus toimii ja puhdas ilma kulkeutuu kaikkialle sisällä ja oikein myös ulos asti?

Painovoimaisen ilmanvaihdon parantamiseen ei tarvita kalliita laitteita tai ilmanvaihtokanavien rakentamista.

Kokemuksemme mukaan kaikkein tehokkain tapa saada puhdas ja terveellinen sisäilma on asentaa kotiin huonekohtaiset ilmanvaihtolaitteet.

Huonekohtainen ilmanvaihtokone toimii yksinkertaisuudessaan niin, että talon seinään tehdään reikä, eli läpivienti, johon putkimainen ilmanvaihtokone asennetaan. Kodin sisälle ei siis tule suurta ilmanvaihtokonetta, vaan kaikki tekniikka on läpivientiin asennettavassa laitteessa. Huonekohtainen ilmanvaihto ei tarvitse myöskään erillisiä ilmanvaihtokanavia.

Monissa huonekohtaisissa ilmanvaihtokoneissa on myös lämmöntalteenotto, mikä tarkoittaa, että poistoilman lämpöä hyödynnetään uuden ilman lämmittämiseen. Tämä tuo energiatehokkuutta ilmanvaihdon toimintaan.

Lue lisää huonekohtaisesta ilmanvaihdosta artikkelistamme: Miten huonekohtainen ilmanvaihtokone toimii ja millaiseen kotiin se sopii?

Muita asioita, joilla voit tehostaa kodin ilmanvaihtoa ovat mm.

      • Siirtoilman kulun varmistaminen esim. varmistamalla, että ovet eivät ole liian tiiviitä (oven lyhentäminen tai ilmanvaihtoritilän asennus)

      • Korvausilmaventtiilien lisääminen (oikein sijoittaminen, jotta puhdas ilma kulkee oikein)

      • Huippuimurin tai poistoilmapuheltimen asennus (huolehdi kuitenkin tarvittavasta korvausilmasta)

Haluaisitko hengittää kotonasi raikkaampaa ilmaa?

Raikkaan sisäilman huomaa välittömästi! Jos olet taistellut pitkään riittämättömän ilmanvaihdon ja muiden sisäilmaongelmien kanssa, tulet huomaamaan heti, kun kodissasi pystyy taas hengittämään.

Raikas sisäilma helpottaa unen laatua ja tulet nukkumaan yösi paremmin. Jos sinulla on ollut jatkuvaa väsymystä, päänsärkyä tai kurkun karheutta, puhdas sisäilma vähentää oireitasi merkittävästi!

Siksi suosittelemmekin kaikkia tarkistuttamaan kotinsa sisäilman – hengitämmehän ilmaa keskimäärin 15 000 litraa vuorokaudessa, josta yli 90 % on sisäilmaa. Siksi terveellisellä sisäilmalla on väliä!

Varaa nyt maksuton sisäilmakartoitus, niin kartoitetaan kotisi sisäilman laatu ja hoidetaan yhdessä sisäilma kuntoon!

Maksuton sisäilmatutkimus sisältää:

      1. Kodin ilmanvaihtojärjestelmän nykytilan tutkimus
      2. Huoneilman hiilidioksidipitoisuuden mittaus
      3. Sisäilman kosteuden mittaus
      4. Rakenteiden ilmavuotojen kartoitus
      5. Tarvittaessa radon-mittaus

Saat tutkimuksen pohjalta ratkaisuehdotuksen ja kustannuslaskelman kodin huonon sisäilman parantamiselle.

 

Usein kysyttyä painovoimaisesta ilmanvaihdosta

Miten painovoimainen ilmanvaihto toimii?

      • Se perustuu lämpötila- ja paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä, jolloin lämmin ilma nousee ja poistuu poistohormeista, ja viileä ilma virtaa sisään korvausilmaventtiileistä.

Miksi kotini ilma tuntuu tunkkaiselta, vaikka minulla on painovoimainen ilmanvaihto?

      • Ilma ei vaihdu riittävästi, mikä voi johtua korvausilmaventtiilien puutteesta, riittämättömistä siirtoilmareiteistä tai tukkeutuneista poistohormeista.

Miksi sisäilmaan tulee epämiellyttäviä hajuja painovoimaisen ilmanvaihdon aikana?

      • Korvausilma saattaa virrata hallitsemattomasti rakenteiden tai viemärien kautta, tuoden mukanaan epäpuhtauksia ja hajuja.

Voiko painovoimaisesti toimivaa ilmanvaihtoa parantaa tai tehostaa?

      • Kyllä, lisäämällä huonekohtaiset ilmanvaihtokoneet, lisäämällä korvausilmaventtiilejä, puhdistamalla kanavat tai asentamalla puhallinavusteinen ilman vaihto.

Mistä johtuu vedon tunne talvella painovoimaisen ilmanvaihdon yhteydessä?

      • Vedon tunne talvella painovoimaisen ilmanvaihdon yhteydessä johtuu siitä, että tällöin viileä korvausilma saattaa tulla suoraan sisään ja virrata lattian tasossa. Tämä aiheuttaa vedontunteen.

Kuinka usein painovoimaisen ilmanvaihdon huolto tulisi tehdä?

      • Poistohormit ja venttiilit kannattaa puhdistaa 5–10 vuoden välein, ja korvausilmaventtiilien suodattimet tulisi vaihtaa 2 kertaa vuodessa.

Voiko painovoimaisen ilmanvaihdon asentaa taloon, jossa sitä ei ole ollut?

      • Kyllä, mutta asennus vaatii ammattitaitoista suunnittelua ja toteutusta erityisesti poistohormeille ja venttiileille. Usein painovoimainen ilman vaihto ei myöskään yksin ole riittävä tai paras vaihtoehto.

Mistä tiedän, että painovoimainen ilmanvaihto pelaa oikein?

      • Ilma kiertää, sisäilma tuntuu raikkaalta ja kosteushaittoja ei esiinny. Voit myös tilata ammattilaisen tekemään mittaukset.

Voiko painovoimaisessa ilmanvaihdossa olla lämmön talteenottoa?

      • Perinteisesti ei, mutta esimerkiksi huonekohtaisissa ilmanvaihtokoneissa on usein lämmön talteenotto, joka parantaa kodin energiatehokkuutta..

Mitkä ovat koneellisen ilmanvaihto erot verrattuna painovoimaiseen ilmanvaihtoon?

      • Koneellisen ilmanvaihdon erot verrattuna painovoimaiseen ilmanvaihtoon ovat mm. nämä:

      • painovoimainen ilmanvaihto toimii ilman sähköä

      • painovoimainen ilmanvaihto perustuu ilman luonnollisiin paine-eroihin

      • koneellinen ilmanvaihto käyttää puhaltimia ja voi olla tehokkaampi ja tasaisempi

Laitetaanko kotisi sisäilma kuntoon?

Pyydä asiantuntijamme tekemään maksuton sisäilmatutkimus, niin saat ratkaisuehdotuksen ja pitävän hinnan kotisi sisäilman parantamiselle.