Ajankohtaista

Mistä vedon tunne johtuu?

Tuntuuko sisällä vetoa? Mistä vedon tunne johtuu?

Vedon tunne voi saada vetämään viltin korviin, vaikka lämpötilan pitäisi olla asunnossa sopiva. Vedon tunne saakin huoneilman tuntumaan jopa asteita viileämmältä kuin se todellisuudessa on.

Vedon tunne voi johtua mm. seuraavista syistä:

1. Korvausilma tulee vääristä raoista

Yksi tyypillisimmistä syistä vedon tunteeseen on huonosti toimiva ilmanvaihto. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä ja tarkistaa, onhan ikkunoissa tai seinissä tarpeeksi korvausilmaventtiileitä, joiden kautta puhdas tuloilma pääsee sisälle.

Jos korvausilmaventtiileitä ei ole tarpeeksi, ilma tulee takaisin sisälle rakenteiden raoista. Vääriä reittejä tuleva korvausilma aiheuttaa vedon tunnetta. Kun korvausilmaventtiileitä on tarpeeksi, voi väärät ilmaraot tiivistää ja korjata, jolloin ilma kulkee jatkossa oikeaa reittiään.

2. Ikkunoiden tai ovien raot vuotavat

Ikkunoiden ja ovien tiivisteet on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Tiivisteet heikkenevät pikkuhiljaa ja ilma pääsee karkaamaan ovien ja ikkunoiden raoista.

Ikkunoita ja ovia voi koittaa tiivistää uudelleen, mutta vaihtoehtona on tehdä myös ikkuna- ja oviremontti.

Vanhoissa taloissa kannattaa myös tarkastaa lattian ja seinän välinen rako ja tiivistää se, jotta veto lattianrajassa saadaan loppumaan.

Selvitä kotisi ilmanvaihdon ja sisäilman laatu

Jatkuva veto aiheuttaa energiahukkaa ja korkeampaa sähkölaskua, minkä vuoksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisimman pian. Kotona on paljon mukavampi olla, kun ilmanvaihto toimii oikein.

Jos kaipaat apua ilmanvaihtoasioissa ja haluat selvittää oman asuntosi sisäilman tilan, varaa maksuton sisäilmakartoitus, niin tulemme paikalle!